Sınavlara Hazırlık
Başarısız olunan derslere karşı öğrencinin bilinça...
İnsan hayatı boyunca birçok hastalıkla karşı karşıya kalmaktadır. Hastalık yalnızca fiziksel bir durum değildir. Yaşam içinde karşılaşılan pek çok sorun, insanları ruhsal ve psikolojik anlamda etkileyerek de sağlığını bozmaktadır. Böyle durumlarda, insanlar mutsuz olmaya, güven problemi yaşamaya ve doğru düşüneme gibi problemlerle baş başa kalmaya başlamaktadır. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalan birçok insan, terapi alarak içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulmaya ve daha doğru düşünmeye başlamaktadır. Bu yazımızda da sizlere psikoterapi ile tedavi edilen problemler nelerdir ve psikoterapi hakkında merak edilen tüm bilgileri aktarmaya çalışacağız.
Öncelikli olarak psikoterapi, bu alanda eğitim almış uzmanlar tarafından yapılan bir konuşma tedavisidir. Terapi esnasında kişilerin yaşamış olduğu psikolojik sorunların üstesinden gelmek, düşünce ve tutumlarında değişiklik yaratmak, kendi farkındalıklarını oluşturmak ve olgunlaşmalarını sağlamak hedeflenir. Psikoterapi sırasında, danışanların yalnızca mutlu olmaları ve rahatlamalarını sağlamak gibi bir amaç hedeflenmez. Psikoterapi ile danışan ve psikolog işbirliği kurularak, sorunlar üzerinde ortak çözümler bulunması ve uygulamaya konulması sağlanır. Psikoterapi bu alanda eğitim alan ve uzmanlaşan psikolog veya psikiyatristler tarafından yapılmaktadır. Bunun yanı sıra psikoterapide tedaviler planlı bir şekilde ilerlemektedir. Bu yüzden psikoterapinin alanı kişisel gelişim, koçluk veya destek gibi alanlardan oldukça farklıdır.
Bireysel Terapiler: Kişilerin yaşamış olduğu psikolojik rahatsızlıklar, yaşadığı sorunlar, kişisel gelişimi veya uzman fikrine ihtiyacı olduğu durumlarda psikoterapi yöntemine başvurulmaktadır. Danışan psikoterapi uzmanıyla karşılıklı olarak görüşme yapmaktadır.
Çift Terapisi: Özellikle evli olan çiftlerin birbiriyle yaşamış olduğu sorunlar ve ortaya çıkan çatışmaların çözümü için, psikoterapiden yardım alınmaktadır. Psikoterapi ile evli çiftlerin birbirine olan tutum ve davranışlarının olumlu bir şekilde değiştirilmesi amaçlanır. Eşli terapiler, genellikle karşılıklı olarak ya da eşlerden birinin evliliğe bağlı sorunları olduğunda istenmektedir.
Aile Terapisi: Sorunlu ailelerin birbiriyle yaşadıklarını sorunları ele alarak, aile yapısının korunmasını sağlamak için psikoterapiden faydalanılmaktadır. Çoğunlukla ergenlik çağında olan çocukların, aile içinde meydana getirdiği sorunların çözümünde aile terapisi gerekli olmaktadır. Bunun aynı sıra aile bağlarının güçlendirilmesi yine psikoterapi ile mümkün kılınmaktadır.
Cinsel Terapiler: Cinsellik sadece cinsel organlarla alakalı bir durum değildir. Bunun dışında kişilerin duyguları düşünceleri ve inançları cinsellik üzerinde de etkili olmaktadır. Cinsel sorunların çoğunda, bilinçaltına yerleşen yanlış inanışların yer aldığı görülmüştür. Buna ek olarak eşlerin birbiri ile alakalı etkileşimleri de cinsel sorunları meydana getirmektedir. Psikoterapide kişilerin cinsellikle alakalı yaşamış olduğu sorunlar veya nende olan etkenler ele alınarak çözümlenmeye çalışılır. Psikoterapi ile birlikte gerekli görüldüğünde ilaç kullanımı da faydalı olacaktır. Cinsel sorunların temelinde tıbbi açıdan başka bir sorun bulunuyor ise, terapiye ek olarak kadın doğum uzmanında da yardım alınması gerekecektir. Cinsel terapiler de amaçlanan öncelikle kişinin kendi bedenini ve kimliğini tanıması olacaktır. Cinsellikle alakalı öğrenilen yanlış bilgiler, doğru bir şekilde kişilere aktarılır. Tüm bunlar oldukça güvenli ve kişinin mahremiyeti korunarak gerçekleştirilmektedir. Psikoterapi ile cinsel sorunların tedavi edilmesinde, danışanlara fiziksel temas asla uygulanmamaktadır. Cinsel terapi ile tedavi edilen sorunlar arasında vajinismus, cinsel kimlik bozukluğu, erken boşalma, cinsel isteksizlik ve cinsel partnerle olan uyumsuzluklar yer almaktadır.
Çocuk ve Ergen Terapisi: Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde ailelerin karşı karşıya kaldıkları birçok sorun bulunmaktadır. Çocuklarda görülen dikkat eksikliği, hiperaktivite, huysuzluk, öfke patlaması, alt ıslatma, tırnak yeme, dışkı tutma, yalan söyleme ve uyku problemleri gibi durumlarda mutlaka psikoterapiden yardım alınmalıdır. Ergenlik döneminde görülen depresyon, intihar eğilimi, madde kullanımı, kişilik bozukluğu, aile içinde iletişim bozukluğu, asosyal olma, dikkat eksikliği, tik veya takıntılar, itaat problemi, okul fobisi, sınav kaygısı ve uygunsuz arkadaş çevresi gibi sorunlarda yine psikoterapiden destek alınması gerekmektedir.
Grup Terapisi: Bireysel terapiyle aynı olan grup terapisinde tek fark aynı soruna sahip olan birden fazla kişinin, uzman psikolog tarafından destek almasıdır. Grup terapisinde amaçlanan; aynı soruna sahip olan kişilerin, sorunlara göstermiş olduğu tepkiler ve sorunla başa çıkma yöntemleri tartışılarak birbirlerine faydalı olması sağlanmaktadır. Grup terapileri gene olarak 6 ile 10 kişi arasında gerçekleştirilir. Genel olarak haftada bir kez aynı yer ve aynı kişilerle gerçekleştirilmektedir.
Psikoterapi gören kişilerin, terapi ile birlikte elde ettikleri faydalar şu şekilde sıralanmaktadır;
Psikoterapiye başvuran kişilerin kısa sürede problemlerine çözüm bulabilmeleri için mutlaka alanında uzman kişilere danışmaları gerekmektedir. Aksi halde aradıkları çözümü bulamamanın yanı sıra farklı travmalara da neden olunabilmektedir. Geçmiş, şimdi ve gelecek çözümlerinin nitelikli bir şekilde uygulanabilmesi adına problemlerin çözümünde psikoterapiye başvurulması önerilmektedir.
Psikoterapi ile İktidarsızlık Tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.