hipnoz-ile-panik-atak-tedavisi

Hipnoz ile Panik Atak Tedavisi

Son yıllarda, birçok kişinin yaşamış olduğu ve sıkça duyduğumuz rahatsızlıkların başında panik atak gelmektedir. Panik atak hastalığı, henüz geçirmemiş olanların hiçbir zaman yaşamak istemediği, rahatsızlığı yaşayanların ise her an ölecekmiş duygusuna kapıldığı oldukça zor bir rahatsızlıktır. Panik atak rahatsızlığı, genel olarak yoğun korku ve sıkıntı nöbeti olarak tanımlanır.

Çoğunlukla aniden ve farklı zamanlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Panik atak geçiren kişiler, her defasında kalp krizi, beyin kanaması veya felç geçirdiklerini düşünerek, kontrollerini kaybettiğine inanırlar. Sürekli yaşanan bu durum, kişilerin sosyal yaşamlarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yazımızda da sizlere, hipnoz ile panik atak tedavisi hakkında detaylı bilgileri aktarmaya çalışacağız. Panik atak, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavisi ise, hipnoz yöntemi ile mümkün olmaktadır. Hipnoz ile panik atak tedavisi hakkında bilgilere geçmeden önce, panik atak hakkında bilgi sahibi olmanız gereken detaylara hep birlikte göz atalım.

Panik Atak Nasıl Ortaya Çıkar?

Çoğunlukla yoğun stres altında olan ve endişeli olan kişiler, hayatın beklenmedik bir döneminde ani kalp çarpıntısı, nefes alamama, göğüs ağrısı, dengesizlik ve terleme şikâyetleri ile atak geçirmeye başlarlar. Bunlara ek olarak kişilerin kontrolünü kaybedeceği ya da bayılacağı hissine kapılması atağın şiddetini arttırmaktadır. Yoğun korku ve dehşete kapılan bireyler, bir dahaki atağın ne zaman ve nerde geleceğini sürekli düşünmeye başlarlar. Atak geçirdikten sonra yeni bir atağın geleceğini sürekli düşünme ise, kişilerin normal zamanlarını da huzursuz ve gergin geçirmelerine neden olacaktır. Buna tıbben “beklenti anksiyetesi” adı verilmiştir. Gelen her atakla birlikte, hastaların genel durumu da gittikçe ağırlaşmaya başlayacaktır. Giderek daha endişeli ve korku dolu olmaları, ataklara neden olan yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları davranışlarında değişiklik olmasına neden olacaktır.

Panik atak rahatsızlığının, erkeklere nazaran kadınlarda daha çok görüldüğü tespit edilmiştir. Panik atak hastası olan kadınların, çoğunlukla evden çıkmadıkları, atak sırasında evde bulunan ve tehlike arz eden eşyaların ortadan kaldırıldığı, atağın dışarıda geçirilmesi durumunda giyim şekillerinde de değişim yapıldığı gözlemlenen davranışlar arasındadır. Panik hastalığı erkek ve kadın ayırt etmeksizin, bireylerin sosyal yaşamlarını olumsuz yönde etkileyen ve yaşam şekillerinin tamamen değişmesine neden olan bir rahatsızlıktır.

Hipnoz ile Panik Atağın Tedavisi Yapılır mı?

Panik atak tedavisinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için hem ilaç tedavisinin, hem de hipnoterapi yönteminin birlikte yürütülmesi gerekmektedir. Yalnızca ilaç tedavisi alındığı takdirde, panik atak rahatsızlığının giderilmesi mümkün olmayacaktır ve hastalığın devam etmesi durumuyla karşı karşıya kalınacaktır. Hipnoterapi yöntemi ile % 90 oranında başarı sağlanmaktadır. Tedavi yöntemleri kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden seansların ne kadar süreceğini önceden belirlemek mümkün olmayacaktır. Genel olarak hipnoterapi ile panik atak hastalığı, 3 ila 7 seans arasında tedavi edilebilmektedir.

Panik atak hastalarının tedavi süresince dikkat etmeleri gereken hususlar ise şöyle;

  • Doktor tarafından tavsiye edilmeyen sakinleştirici, tansiyon ya da çarpıntı ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerekir,
  • Yalnızca doktor tarafından önerilen ilaçlar kullanılmalıdır,
  • İlaç dozları, doktorun önerdiği şekilde alınmalı, bunun dışına asla çıkılmamalıdır,
  • İlaç ve hipnoz ile tedaviye, doktora danışmadan ara verilmemeli ya da kesilmemelidir,
  • Panik atağın ölüme ya da felç olmaya yol açmayan bir hastalık olduğunu öğrenmeli ve unutmamalısınız.

Hipnoz İle Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Panik atak hastalığı, gün geçtikçe ilerleyen ve daha ağır bir hal alan rahatsızlıktır. Bu yüzden panik atak hastası olan bireylerin, zaman kaybetmeden tedavi olmaları gerekmektedir. Panik atak hastalığı, genellikle 20 ila 35 yaş aralığında görülmekte ve tedavisi mümkün olan bir hastalık türüdür. Panik atağın ilaçla tedavisinde, beyinde bozuk olan hormonlar düşürülerek atakların kontrol altında tutulması sağlanır. Fakat asıl tedavi, atağa neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması ve hastanın bakış açısında değişim yapmak olacaktır. Bu da ancak hipnoterapi yöntemi ile mümkün olmaktadır. Panik atak tedavisini, yalnızca ilaç desteği alarak gerçekleştiren hastaların birçoğu, atakların tekrar devam ettiği konusunda hekimlerine başvurmaktadır. Fakat ilaç tedavisine ek olarak, hipnoterapi yöntemi alan panik atak hastaları olumlu sonuçlar elde etmiş olacaklardır.

Panik atak geçiren hastaların atak sırasında yaşadıkları belirtiler geçmişte yaşadıkları vuruk, acı, korku ve endişelerin atak sırasında boşalmaya çalışması durumu olarak nitelendirilmektedir. Panik atak sırasında ortaya çıkan bu belirtiler ise, tedavinin başarılı olmasında oldukça etkili olmaktadır. Örnek verecek olursak; panik atak sırasında boğazımızda oluşan tıkanma, geçmişte yaşanılan bir olay sırasında konuşamamanın veya bağıramamanın olumsuz bir davranışa dönüşmüş şekli olarak yorumlanmaktadır. Aslına bakılacak olunursa, panik atak bir hipnoz halidir. Çünkü bilinç, yaşanılan atak sırasında ortaya çıkan ölüm korkusunun gerçek olmadığını veya kontrolünü kaybedeceğini düşünmesini kontrol edemez. Buda hipnoz haliyle eşdeğer bir durumdur.

Yaşanılan tüm bu sorunlar, hipnoterapi yöntemi ile kolaylıkla çözülmektedir. Panik atak sırasında hissedilen korkular, gerçek korku duygusu ile eşdeğer değildir. Gerçek korku, kişinin hayatta kalması için gereklidir. Fakat panik atak sırasında hissedilen korku, geçmişte yaşanmış korku etkeniyle yeninden karşılaşma halidir. Hipnoterapi yöntemi ile gerçekle alakası olmayan tüm bu olumsuz durumların bilinçaltından temizlenerek, telkin verilerek öğretilmesi sağlanır.

Çocuklarda Hipnoz Nasıl Uygulanır? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş