Hipnoterapi ile Vajinismus Tedavisi
Cinsellik hem erkek hem de kadının arasındaki bağl...
Hipnoz ve Hipnoterapi Hipnoz, kişinin bilinç altı unsurlarına ulaşmayı amaçlayan bir tekniktir. Hipnoterapi ise, hipnoz tekniğinin kişiye uygulandığı sırada yapılan tedavi yöntemi olarak tanımlanabilmektedir. Diğer bir deyişle hipnoterapi, kökeni hipnoza dayanan yöntemler uygulanarak gerçekleştirilen tedavidir. Hipnoz ile hipnoterapinin kavranabilmesi için aralarındaki temel tanımsal farkları ele almak faydalı olacaktır.
Hipnoz;
Hipnoterapi;
Hipnoz sırasında; bakış, söz, düşünce oldukça önemli bir role sahiptir. Hipnoterapist için ise bakış, bilinçaltına ulaşılabilmek ve manyetik etkileri kontrol altına alabilmek için uygulanan yöntemlerden biridir. Söz, hipnoterapistin hastanın bilinçaltı unsurlarına amaçlanan telkinleri gerçekleştirebilmesi için kullanılmaktadır. Düşünce ise, hastada gerekli çözülme ve etkileri sağlayabilmek amacını taşımaktadır. Hipnoz ile kişi rahatlamış, gevşemiş ancak her şeyin farkında ve bilincinde bir haldedir. Hipnoterapi, tam olarak dirençlere karşı gevşemiş ancak bilinç halinin sürdüğü bu halde, ilgili telkinler yoluyla kişinin tedavisinin gerçekleştirilmesidir.
Hipnoterapi Tedavisi; bakış, söz ve düşünce gibi unsurlar ile kişide oluşturulan, dirençlerin birçoğunun ortadan kalkmış olduğu dinlenme hali, yani hipnoz ile tedavi sürecinin ve tekniklerinin tümüdür. Özet bir tanım oluşturursak hipnoterapi, hipnoz yolu ile yapılan terapidir diyebilmekteyiz.
Hipnoterapi, İngiliz Tıp Birliği tarafından 1953, Amerikan Tıp Birliği tarafından ise 1958 yılında bir psikoterapi yöntemi olarak kabul edilmiştir. Tıp dünyasında hipnoterapi, bir psikoterapi yöntemi olarak kabul edilmekte, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı onayınca tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.
Özellikle günümüz koşullarında sıkça karşılaşılan stres, fobi ve depresyon gibi durumlarda alternatif tıp yöntemi olarak hipnoterapi gittikçe yaygınlaşan bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hipnoterapi yöntemi temel olarak üç bölümde gerçekleştirilmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabilmekteyiz:
Hipnoterapi sırasında kişinin zihin yapısı hipnoz olayını etkilemektedir. Bu bakımdan ruhsal çöküntü içerisinde olan ve bazı yeteneklerden yoksun kişilere hipnoterapi uygulanamamaktadır.
Hipnoterapinin etki alanı beyindir, dolayısıyla etkisi kalıcı olmaktadır. Bu bakımdan uygulanan telkinlere özellikle önem verilmesi gerekmektedir. Hipnoterapide özellikle ilk seanslar arasındaki sürenin uzun tutulmaması gerekmektedir.
Hipnoterapiye haftada 2-3 seans uygulanarak başlanması ve ilerleyen seanslarda bu zaman aralıklarının açılması, tedavinin daha etkili şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Hipnoterapinin kaç seans halinde uygulanacağı temel olarak aşağıdaki durumlara bağlı olarak belirlenmektedir;
Hipnoterapi seansı sırasında da sonrasında da herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Hipnoterapi seansı sırasında ve sonrasında kişinin kan şekeri, kan basıncı, dolaşım ve solunum gibi hayati fonksiyonları biyolojik olarak olumsuz etkilenmemektedir.
Hipnoterapi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
Hipnoterapi işe yarayan bir yöntemdir. Hipnoterapiyi hem İngiliz Ulusal Sağlık Enstitüsü hem de Amerikan Psikoloji Derneği acının tedavisinde standart bir prosedür olarak tanımlamaktadır.
Hipnoterapi ile; kaygı bozuklukları, depresyon, uyku bozuklukları, öfke kontrolü, cinsel işlev bozuklukları, madde bağımlılıkları, dikkat eksikliği, kekemelik, panik atak, fobiler, kilo verme problemleri çözülebilir.
Hipnoz; erken bunama, şizofreni, manik depresif bozukluk gibi hastalıklara sahip kişilere uygulanmaz.
Hipnoterapi uygulaması sadece tedavi amacıyla kullanılabilir. Bu sebeple hipnoterapiyi; hipnoterapi eğitimi almış kişiler, klinik psikologlar ve diş hekimleri uygulayabilir.
Hipnoz olayı gerçektir. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılır ve işe yarayan bir yöntemdir.
Hipnoz depresyon tedavisinde kullanılabilen bir yöntemdir. Tedaviyi destekleyerek iyileşmeyi hızlandırır.
Hipnoterapi seansları kişiden kişiye değişen bir süreçtir. Ancak bir hipnoz seansı ortalama olarak 60 dakika kadar sürmektedir.